BALKONUNUZDA KIŞ TARIMINA HAZIR MISINIZ?

EKİM 08   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Kışın yetiştirdiğimiz yeşilliklerle, daha sağlıklı ve daha lezzetli salatalar yapabiliriz. Bunun için aşağıda verilen yetiştirme koşullarını bilmeniz yeterlidir. 

Maydanoz: Anayurdu Akdeniz havzası olasına rağmen ılıman iklim kuşağının görüldüğü tüm bölgelerde yetiştirilir. Aslında bir sebze değil iki yıllık otsu bir bitkidir. Yemeklere ve salatalara lezzet ve aroma kattığı için hemen hemen tüm dünya mutfağında kullanılan bir üründür. Maydanoz tohumu ekimi ocak ayı ile eylül ayları arasındaki zaman sürecinde yapılabilmektedir. Maydanoz ekiminin yapılacağı saksılar kare veya dikdörtgen olmalıdır. Saksılara yeterli miktarda torf konulduktan sonra elle hafifçe sıkıştırılır daha sonra homojen bir şekilde tohum atılır, tohumların oturması için elle hafifçe bastırılır. Ardından tohumların üzeri ( 0.5 – 1 cm ) kalınlığında torf ile kapatılır üzeri hafifçe bastırılır ardından püskürtme veya yağmurlama metodu ile cansuyu verilir. Ortalama 20 gün sonra cimlenme gerçekleşir. Bu süre zarfında gerekli miktarlarda sulama yapılmalıdır.  Maydnoz suyu seven bir bitkidir yeterli miktarda su verilmezse boyu kısalır, yaprakları ufalır, ve sararmalar gözlenir, yeterli miktarda su verildiğinde uzun boylu büyük yapraklı maydanozlar yetişir. Hasat vakti geldiğinde büyük yapraklı dallar kökten kırılarak toplanır, dikkat edilmesi gereken her kökte birkaçtane küçük dal bırakılmalı böylece bitki yaşamaya ve ürün vermeye devam eder.

Roka: Roka ekimi dikdörtgen ve kare saksılara yapılmalıdır. İklim isteklerine baktığımızda çimlenme ve yetişme döneminde 10 santigrat derecenin altındaki sıcaklık değerlerinde iyi bir gelişme göstermez. Rokadan en kaliteli ürünler ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde alınır. Diğer bir deyişle sıcaklığın çok yüksek veya sıcaklığın çok düşük olmadığı zaman dilimi. Ekim yapılacak saksılara tohumlar homojen bir şekilde atılır ve oturması için elle hafifçe bastırılır. 1-2 cm kalınlığında torf ile üzerleri kapatılır, elle tekrar bastırılır ve cansuyu verilir.

Tere: Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika kıtasıdır. Tek yıllık bir sebzedir. Hoş bir koku ve baharatlı bir yapıya sahiptir. Farklı yaprak formlarına sahip türleri vardır ülkemizde daha çok maydanoz yaprak formu ile roka yaprak formu özelliğine sahip türleri yetişir. Roka ekimindeki metot uygulanır, ekim yaptığımız bölge soğuk ise saksıların üzeri streç filim veya naylon ile kapatılarak tohumların çimlenme süresince sera koşullarının oluşturulması sağlanır.

Marul: Her mevsim yapılan salata çeşitlerine farklı lezzetler katan bir sebzedir. Ortalama yetişme süresi 60 ile 90 gün arasında değişmektedir. Yapılan ıslah çalışmaları sonucunda açık alanda ve sera ortamında yılın her mevsimi üretim yapılacak türler geliştirilmiştir. Marul form zenginliği en fazla olan sebzelerden biridir. Bu özelliğe bağlı olarak cinslerin sıcaklığa karşı göstermiş olduğu reaksiyonlar farklı olmaktadır. Sıcaklığa karşı kıvırcık baş salata cok, yağlı baş salata orta, yaprak salata daha az bir hassasiyet gösterirler. Marul yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 15 – 18 derecedir. Baş bağlama döneminde ise 8- 12 derece sıcaklık ister.
Balkon ve teraslarda marul yetiştirirken içerisine torf konulmuş olan saksıya tohumlar homojen şekilde atılmalı ve ardında elimizle hafifçe bastırmalıyız. Tahumların üzeri 1cm torf ile örtülür elle tekrar hafifçe sıkıştırılır. Püskürtme veya yağmurlama metodu ile sulama yapılır. Ortam sıcaklığı çimlenme için yeterli değilse saksıların üzeri streç filim veya naylon ile kapatılarak sera ortamı oluşturulur, çimlenmeden sonra gerek görülürse seyreltme yapılmalıdır.
Fidanlar 8- 10 cm boya gelince hazırlanmış olan diğer saksılara şaşırtma işlemi yapılır. Her fidanın arasında 15- 20 cm boşluk olmasına dikkat edilmeli ve ardından bol miktarda can suyu verilmelidir. Her fidan arasında bu boşluk verildiğinde marullar çok iyi gelişecek ve yeterli düzeyde ışık aldıkları için lezzetli ürünler yetiştirmiş olacağız. Yılın her mevsimi balkon ve teraslarda marul yetiştirilebilir.

Kaynak: Ünal ALAÇAYIR / Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Tatil Köyü Yüksek Orman Mühendisi ve Ziraat Teknikeri - http://www.bik.gov.tr/