SÜTTE SOĞUK ZİNCİR GÜNEŞ ENERJİSİYLE BÜYÜYOR

EKİM 28   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin İZKA tarafından desteklenen projesiyle Yarımada bölgesinde yer alan ve işletmesinde elektriği bulunmayan 78 süt üreticisine güneş enerjisiyle çalışan süt soğutma tankı dağıtılacak.

İzmir Kalkınma Ajansı’nın Çeşme, Karaburun, Güzelbahçe, Seferihisar ve Urla’yı kapsayan ‘‘Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı’’ çerçevesinde İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin Hazırladığı ‘‘Yarımada Sağlıklı Süt Toplama ve Depolama Ağının Genişletilmesi Projesi’’nin protokolü imzalandı. İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türüt’ün katıldığı imza töreniyle start alan projede Türkiye ve Balkanlar’da koyun-keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olan İzmir’deki sağlıklı ve hijyenik süt toplama organizasyonun genişletilmesi amaçlanıyor.


SÜTTE HİJYEN, KALİTE VE KAZANCI ARTTIRACAK

Projeyle ilgili bilgi veren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, üyelerinin çoğunun kırsal alanda yaşadığını belirerek, “Üreticilerimizin ne elektriği ne de yolu var. Çoğu yere arabayla ulaşılamıyor. Biz de üreticilerimizin hayat kalitesinin yükseltilmesi ve koyun-keçi sütünün daha geniş alana kapsayacak şekilde soğuk zincirde toplanmasını sağlamak için böyle bir proje geliştirdik. Sütü soğuk zincire alamayan kırsaldaki üretici, ciddi gelir kaybına uğruyor. Proje ile bu kayıplar ortadan kalkacak” dedi.

Soğuk zincirde toplanan sütün üreticiye kazanç, tüketiciye ise sağlıklı ürün olarak geri döneceğine dikkat çeken Türer, Kırsaldaki üreticilerin gündelik hayatlarının da kolaylaşacağını ifade ederek; “Elektrik, yetiştiricilerimiz için gerçekten medeniyet anlamına geliyor. Yerleşimden uzak meralarda yaşayan yetiştiricilerimiz en iyi şartlarda haftada bir pazara inebiliyor. İletişim kurabilmeleri için yanlarında getirdikleri üç beş telefon bataryasını şarj ediyor, bunları bir hafta kullanıyorlar. Ayrıca sayalarında piknik tüpüne bağlı eski tip lambayla aydınlatma yapıyorlar. Bu yüzden haftada dört beş tane küçük tüp tüketiyorlar. Geçtiğimiz dönemde yine İZKA ile yürüttüğümüz proje ile güneş panellerinden aydınlatma çiftlikleri ışıl ışıl yaptı. Solar paneller sayesinde televizyon ve buzdolabı çalıştırabiliyor, sayalarını ışıklandırabiliyor, dağ başında iletişim kurabiliyor, temiz su elde edebiliyor. Bu sistem sayesinde hayvanlarından sağdığı sütü de soğutma tankına alabiliyor. Kısaca elektrik olan her yerde hayat değişiyor.” şeklinde konuştu.