2016 GIDA BİLEŞEN TRENDİ PROTEİN OLACAK

OCAK 11   2016   Yazar Deniz YILDIRIM
Sağlıklı bir yaşam için tüketicilerin tercihlerini etkileyen trendler, gıda sektörü için yol gösterici oluyor. 2016 yılı gıda bileşenleri trendlerinin başında protein tüketimi geliyor.

Gıda bileşenleri tedarikçisi EHL Ingredients’a göre, “önemli olan tek şey: protein”. Protein, 2016 yılında gıda bileşenleri pazarını şekillendirecek olan dört önemli trendden biri. EHL Ingredients Satış Müdürü Tasneem Backhouse, protein oranı yüksek diyetlerle beslenmeye gösterilen ilginin, fındık ve tahıl talebini artırarak 2016 yılında da devam edeceğini söyledi. Proteinin gıda sanayinde fazlaca kullanılan önemli bir kelime olduğunu ve bunun 2016 yılında daha da artacağını belirten Backhouse; tohum, fındık ve tahıl gibi proteinli ürünlerin satışlarının hız kazandığını, tüketicilerin protein talebinin arttığını ifade etti. İngiliz firmaya göre, proteinin ardından diğer üç önemli trend; organik ürün satışlarında artış, alternatif pişirme malzemelerinin ortaya çıkması ve çay ve kahve için şifalı otlar.

Organik ürün satışları

Firma, sağlıklı beslenme akımının her geçen gün yayılmasıyla, şifalı ot ve baharat gibi organik ürün satışlarının 2016 yılında artacağını açıkladı. Şifalı ot ve baharatların, sağlıklı yiyeceklere lezzet katmanın en etkili ve kolay yolu olduğunu vurgulayan Backhouse, böylece sağlıklı yiyeceğin lezzetsiz yiyecek anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

Backhouse, tüketiciler arasında sebze, meyve, et ve tam tahıllı karbonhidrat gibi az işlemden geçmiş/doğal gıdalarla beslenme trendi olduğunu, bunun nedeninin ise sağlık bilinciyle hareket eden tüketicilerin her koşulda doğal gıdalar tüketmek istemeleri olduğunu sözlerine ekledi.

Alternatif pişirme malzemeleri

Glutensiz seçeneklerde dahil alternatif pişirme malzemelerinin satışlarının “…… içermeyen” ürünlere olan talebin artmasıyla 2016 yılında artması bekleniyor. EHL Ingredients uzmanları; nohut unu, sert buğday unu, mısır irmiği, öğütülmüş badem ve organik pirinç ununun pişirmede kullanılan buğday ununa alternatif olabileceğini bildirdi.Yemek pişirmede kabak, patlıcan ve tatlı patates gibi sebzeler kullanma eğiliminin her geçen gün arttığını belirten Backhouse, buğday ununa alternatif olan ürünler kullanılarak glutensiz yiyecekler pişirmeye olan ilginin de arttığını ifade etti. Backhouse, bunun en önemli nedeninin, insanların sağlık gerekçeleriyle glutensiz ya da gluten miktarı az ürünler tüketmek istemeleri olduğunun altını çizdi.

Çay ve kahve için şifalı otlar

Çay ve karahindiba kahvesi için ısırgan otu yaprağı gibi ürünler satan EHL Ingredients’e göre çay ve kahve tüketiminde yeni bir yaklaşım öne çıkıyor. Isırgan otu yaprağı, “kırmızı çay ve kızıl çay” olarak bilinen rooibos çayı ve papatya çiçekleri satışlarının 2015 yılında %10 arttığını belirten Backhouse, bu eğilimin 2016 yılında da devam edeceğini söyledi.