AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ 600 BİN TL'YE MUTFAK KURDU

ARL 01   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), beş yıldızlı termal otellere nitelikli aşçı yetiştirmek için 600 bin liraya son teknoloji bir mutfak kurdu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), beş yıldızlı termal otellere nitelikli aşçı yetiştirmek için 600 bin liraya son teknoloji bir mutfak kurdu. Turizm sektöründe insanların otel tercihini yaparken ne tür yemeklerin üretildiğine dikkat etmeye başladığı, yapılan araştırmalarda otel tercihi yaparken insanların yüzde 84'ünün yiyecek ve içecek ünitelerine göz attıklarını ve buna göre tercih yaptıklarının ortaya çıktığı belirtildi.

Katıldıkları birçok yarışmada şampiyon olarak madalya ve kupalarla dönen AKÜ Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Aşçılık Programı öğrencilerine yeni bir mutfak yapıldı. 300 metrekarelik, 600 bin liraya mal olan son teknoloji mutfakta öğrenciler aldıkları eğitimle bilgi ve becerilerini daha da geliştirecek. Öğrencilerin mezun olduktan sonra 5 yıldızlı termal otellere rahatlıkla kabul edilerek iş bulabileceği belirtildi.

'TURİZM SADE BİR OTEL KONAKLAMASI DEĞİL'

AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Afyonkarahisar'ın termal otelleriyle birlikte yemek kültürü bakımından önemli bir yer olduğunu söyledi. Özdemir, uygulama mutfağının en son teknolojiyle yapılmış, hijyen kurallarını da içinde barındıran ekipmanıyla önemli bir uygulama alanı olduğunu belirtti. Özdemir, "Mutfağın yapımı ve montajı için yoğun bir şekilde çalışıldı. Afyonkarahisar'da çok sayıda beş yıldızlı otel var. Öğrencilerimiz mezun olduklarında gerek ilimizdeki gerekse ilimiz dışındaki otellerde iyi bir şekilde yetişmiş olacaklarından rahatlıkla çalışabilecekler. Gastronomi turizmi ve mutfak turizmi önemlidir. Mutfak eğitimi bu bakımdan da önemlidir. Bizim de bunun için altyapımız mevcut. Hem çalışma alanlarımız var hem de hocalarımız var." dedi.

'ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ DERECELERİ İLE İSPATLADILAR'

Afyon MYO Müdürü Doç. Dr. İhsan Cemil Demir de mutfak ve aşçılık konusunda bölgenin ihtiyaç duyacağı ara elamanların AKÜ bünyesinde yetiştirileceğini kaydetti. Demir, termal otellerin özellikle mutfak ve aşçılık departmanlarına ara eleman yetiştirecek birimin burası olduğunu ifade etti. Aşçılık programı öğrencilerinin aldıkları eğitimle beraber yeteneklerini katıldıkları yarışmalarda ispatladıklarını anlatan Demir, "Bizim öğrencilerimiz de katıldıkları yarışmalarda aldıkları derecelerle buranın kalitesini gösterdiler. Biz bu becerilerini daha üst seviyede sergileyebilecekleri ve daha üst seviyede bir eğitim alabilecekleri bir ortam sağlamak istedik." değerlendirmesinde bulundu.

'MÜŞTERİLERİN YÜZDE 84'Ü YİYECEK VE İÇECEK ÜNİTESİNE BAKIYOR"

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı da turizm sektöründe insanların otel tercihini yaparken ne tür yemeklerin üretildiğine dikkat etmeye başladıklarını dile getirdi. Sandıkçı, şunları söyledi: "Yapılan araştırmalarda otel tercihi yaparken insanların yüzde 84'ünün yiyecek ve içecek ünitelerine göz attıklarını ve buna göre tercih yaptıkları ortaya çıkmış durumda. Üç temel bileşeni bir araya getirmek açısından bu uygulama alanı iyi oldu. Nitelikli bir salon, nitelikli öğretim elemanları ve nitelikli öğrenciler. Bu üç bileşen bir araya geldiğinde nitelikli ve güzel işler ortaya çıkacaktır."

40 ÖĞRENCİ AYNI ANDA UYGULAMA YAPABİLECEK

Açılışı yapılan mutfakta 40 kişilik bir sınıf aynı anda uygulama yapabilecek. Mutfakta 12 bağımsız istasyon, bir de hoca istasyonu olmak üzere toplam 13 istasyon bulunmakta. Konveksiyonlu fırından, bulaşık makinesine, soyunma odalarına, servis atölyesine kadar her şey düşünülmüş. İstasyon başına minimum 3 öğrenci uygulama yapabiliyor.