BİLİNÇLİ BESLENMEK İSTEYEN HERKESE: TABAĞINDAKİ YÜZ

KAS 26   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Jeffrey Moussaieff Masson’un gıda ve gıda seçimi hakkındaki çeşitli gerçekleri, farklı açılardan ele aldığı kitabı Tabağındaki Yüz, Paloma Yayınevi tarafından yayımlandı. İnsan, hayvan ve doğa ilişkisine derin bir bakış getiren kitap, okuyucularına beslenme alışkanlıkları üzerine epey kafa yorduracak.

İngilizce’den çevirisi Zülal Kalkandelen tarafından yapılan kitapta, çiftçilik yöntemlerinden küresel ısınmaya, hayvanların yemek olarak tabağımıza gelmeden önce gördüğü eziyetlere kadar uzanan bir akış yer alıyor. Masson’un yirmi yılı aşkın süredir yaşadığı duygusal, entellektüel ve psikolojik değişimlerle birlikte kendi gıda devrimini gözler önüne seriyor ve okuyucusuna, attığı her lokmayı sorgulatmayı hedefliyor. Aynı zamanda bir psikanalist olan Masson, inkârın bizi çatalımızın ucundaki hayvanı düşünmekten nasıl alıkoyduğunu gösterirken bir yandan da tabağımızdaki etin bir zamanlar duyguları olan bir canlı olduğunu ve tabağımıza gelmeden önce büyük eziyete maruz kaldığını hatırlatıyor ve beslenme şeklimizdeki ahlaki çelişkileri ortaya koyuyor.

“Ne zaman ki inkâr perdesi düşer, o zaman kendi adımıza bulunmamız gereken tercihler açısından özgür oluruz.”

Tabağındaki Yüz; “Sahip olduğumuz tek dünya”, “Sürdürülen hayatlar”, “Şüphe uyandıran akuakültür ticareti”, “Bir veganın hayatında bir gün” başlıkları ile beş bölümden oluşuyor.