MOZAİKTEN GASTRONOMİYE TURİZM YOLCULUĞU

KAS 27   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi ile uygulama bölgesi kapsamında yer alan illerde (Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman) gastronomi ve mozaik rotası oluşturulacak.

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu toplantısı, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ev sahipliğinde İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Karacadağ Kalkınma Ajansı (KARACADAĞ KA) Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreter Yardımcısı Figen Öğüt Çeliktürk ve Ajans uzmanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantıda, platform çalışmaları kapsamında tasarlanan "Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu" projesine ilişkin değerlendirmeler ele alındı. Proje kapsamında hazırlanan taslak protokol ve proje faaliyetleriyle ilgili olarak İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), Karacadağ Kalkınma Ajansı (KARACADAĞ KA), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO)'dan katılımcılar görüş ve önerilerini paylaşarak bir sonraki toplantıda protokol ve proje faaliyetlerin son şekline getirilmesi ve taslak teknik şartnamenin oluşturulmasının faydalı olacağı vurgulandı.

Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi ile uygulama bölgesi kapsamında yer alan illerde gastronomi ve mozaik rotası oluşturulacaktır. Bu amaç kapsamında; İllere ait gastronomi ve mozaik değerlerinin tespiti, bu değerlere ilişkin ortak temaların- hikâyelerin belirlenmesi, tespit edilen değerleri kapsayan tur rotasının hazırlanması, bu rotanın tanıtımı için görsel ve yazılı materyallerin hazırlanması, rotanın tanıtımına yönelik etkinlikler ve rotada yer alan illerdeki turizm paydaşlarının eğitimi planlanmaktadır.

Projenin hedefinden bahseden İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, şunları söyledi: ''Uygulama bölgesi kapsamında yer alan illerde turizm koridoru oluşturularak ve sektörde yer alan paydaşlarının eğitilmesi ile turizm bilincinin bölgede geliştirilmesi, bölgenin bilinirliliğinin sağlanması, bölgeye gelen ziyaretçi sayısının, turizm gelirlerinin, özel sektör yatırımlarının ve istihdam olanaklarının arttırılması ve son olarak bölgenin turizmde katma değerinin ve rekabet edebilirliği amaçlanmaktadır. Buna göre, NUTS 2 bölgelerinde 2014-2023 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve onay sürecinde olan taslak bölge planları kapsamında Turizm sektörü, TR63, TRC1 ve TRC2 bölgeleri için öncelikli gelişme alanlarından bir olarak kabul edilmiş ve bölgelerin ortak strateji üreteceği temel konular "Gastronomi Turizmi ve "Mozaik Turizmi"" olarak belirlenmiştir. Sektörün bölgede geliştirilmesi kapsamında, bütüncül bir turizm koridorunun oluşturulması ve Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman güzergâhında gastronomi ve mozaik rotasının oluşturulması tasarlanmaktadır. Söz konusu sektör sorunları ve sorunların çözümü için planlar çerçevesinde üretilen stratejiler kapsamında bölge geneline hizmet verecek bir projenin geliştirilmesine Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu üyelerince karar verilmiştir. Söz konusu proje ile kapsam dâhilindeki bölgeler arasında nitelikli insan kaynağının oluşmasına katkı sağlanacak ve temel sorunları çözülmüş turizm değerlerinin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım ve pazarlaması yapılarak bölgeye gelen nitelikli turist sayısında artış sağlanacak ve yeni istihdam alanları yaratılarak bölgelerin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanacaktır.''