TÜRK MICHELİN'İ SAYILAN GT BELGESİ RESTORANLARI ZORLAYACAK

EKİM 28   2016   Yazar Deniz YILDIRIM
Gastronomi Turizmi Derneği, restoranlar için ''GT Belgesi'' adı altında 'Türk Michelin'i olarak nitelendirilebilecek bir belgelendirme çalışmasına başlıyor.
 


Marka doktoru olarak tanınan turizmci Gürkan Boztepe, gastronomi alanındaki faaliyetlerini daha da genişletmek ve geliştirmek üzere kurduğu Gastronomi Turizmi Derneği'ni TurizmdeBuSabah'a anlattı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği bünyesinde halen faaliyet gösteren Gastronomi Turizmi Komitesi'nin de kurucularından olan Boztepe, kurduğu bu yeni dernekle birçok projeyi hayata geçirmek için çalışıyor.

Gastronomi cenneti olan ülkemizdeki Anadolu ve Osmanlı mutfağının yerli ve yabancı turistlere anlatılmasında önemli bir misyonu üstlenmek üzere yola çıktıklarını aktaran Gürkan Boztepe, belli bir zümreye hizmet etmek yerine "Tarlada ot toplayan teyzeden, Alaçatı'daki butik otele kadar gastronominin tüm bileşenlerini içine alacak bir yapı hayali kurduk. Türk gastronomi ürünlerini dünyaya tanıtmak ve turistik bir ürün olarak pazarlamak için çalışıyoruz." dedi.

TÜRKİYE'YE GELEN TURİST SADECE 157 DOLAR HARCIYOR

TÜRSAB verilerine göre ülkemize bir haftalık paket turla gelen yabancı bir turistin yeme-içme için harcadığı ortalama tutarın 157 dolar olduğunu söyleyen Gürkan Boztepe, bu rakamın çok düşük olduğunu kaydetti. Dünyada seyahat harcamalarında gastronominin payının kişi başı 2 bin dolara kadar çıktığını ifade eden Boztepe, Türkiye'nin bu zayıf durumunun tanıtım eksikliğinden kaynakladığını belirtti. Boztepe, "Los Angeles'taki bir markette Çin'le veya Meksika'yla ilgili ürün bulabiliyorsun ama bir Türk ürününe rastlamak mümkün olmuyor. O markette yoğurt "Türk yoğurdu" olursa başarılıyız, "Greek Yoghurt" olursa başarısızız. Türk markalarımızın yurtdışındaki temsili çok zayıf" dedi.

'TÜRK MİCHELİN'İ- GT BELGESİ VERİLECEK

Gastronomi Turizmi Derneği'nin kurulur kurulmaz TÜBİTAK ve KALDER ile masaya oturduğunu anlatan Boztepe, restoranlar için 'Türk Michelin'i olarak adlandırılabilecek bir belgelendirme çalışmasına başladıklarını söyledi. Boztepe şöyle konuştu: "Bugüne kadar bunu herkes düşündü ama yapamadı. Biz yapacağız. Bugün herhangi bir restorana gittiğinizde bir kurumdan aldığı bir ödül ya da bir gazete veya dergide çıkan övgü yazısı dışında bir belgeye sahip olmadığını görüyoruz. Bunlar da haliyle göreceli değerlendirmeler. Türk restoranlarının kalite standartlarının oluşturulması için Türkiye Kalite Derneği-KALDER ile çalışmalara başladık. Gastro Turkey (GT) Belgesi diye bir belge çıkarıyoruz. Belgeyi KALDER ile ortak biz vereceğiz. Bu belgeyi alabilmek için birçok kıstas gerekecek. GT Belgesi alan restoranın kalitesi belgelenmiş olacak. Üstelik bu sadece Türkiye'deki restoranlara verilmeyecek, yurtdışında faaliyet gösteren Türk restoranlara da verilecek. Mesela Almanya'da 8 bin tane Türk restoranı var, bunlar da alabilecek. " TÜBİTAK'la da iletişim halinde olduklarını kaydeden Gürkan Boztepe, Türk gastronomi ürünlerini dünyaya tanıtmak üzere bir standardizasyon oluşturmak için harekete geçtiklerini söyledi.

KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU GASTRONOMİ TURİZMİNDE

Türk turizminin içinde bulunduğu bu dar boğazdan çıkması için gastronomi turizmini ön plana çıkarması gerektiğini savunan Boztepe, "Gastronomi turu yapanlar güvenlik, vs. gibi hiçbir olumsuzluktan etkilenmiyor. Deneyimlemek isteyecekleri bir lezzet varsa ne olursa olsun ona ulaşıyorlar. Turizmin en çok kazandıran çeşidi gastronomidir. Otelciden, taksiciye, köylüden, acentesine kadar bu turizmde herkes kazanacaktır" dedi.
Otel restoranlarına da değinen Boztepe, tek tipleşmekten kurtulmaları gerektiğini savundu. Boztepe şunları anlattı: "Otelciler 'işler nasıl olsa böyle, olduğu kadar' anlayışındalar. Fark getirmeye çalışan, uçuk, çılgın fikirler yok. Otelcilerimiz de sahip olduğumuz geniş gastronomi potansiyelinin artık farkına varmalılar. Yiyecek-içecek müdürleriyle biraraya gelip yemek sunumlarında farklılaşmalılar. Osmanlı ve Selçuklu mutfağına mönülerinde daha fazla yer vermeliler. Otantik ürünlerimizi ön plana çıkarmalıyız. Tek tip muftaklardan kurtulmalıyız."

GASTRONOMİNİN TÜM BİLEŞENLERİNİ TOPLUYORUZ

İki ay önce kurulmalarına rağmen hızla büyüdüklerini vurgulayan Boztepe, gerçek anlamda gastronomi turizmi yapan acenteleri, restoranları, yiyecek-içecek alanında faaliyet gösteren her kurumu ve kişiyi üye aldıklarını aktardı. Kurumsal üye sayılarının daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Boztepe, "Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği-TURES ve Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği-TURYİD üyelerine de kapılarımızı açtık. Aşçılar da var içimizde. Kısacası gastronomi alanındaki herkesi çatımızın altında birleştiriyoruz. Hep birlikte çalışacağız. Türk Mutfağı'nın tanıtılması, hak ettiği ilgi ve değeri görmesi için çalışıyoruz. Hepimiz birlikte kazanacağız." diye konuştu.