TOFU NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR?

EKİM 14   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Tofu, Uzakdoğu'da sıklıkla yenilen, soya fasulyesinden yapılan ve protein bakımından zengin olduğu için çoğu zaman etin yerine tüketilen gıdadır. Çoğu organik veya vejeteryan restoranlar yemeklerinde et yerine tofu kullanır. Ülkemizde çok yaygın olmasa da, vücudun protein ihtiyacı ve sağlıklı beslenme için önemli bir yiyecektir.

Şimdilerde, sağlıklı beslenmenin önemsenmesinden dolayı  adı daha sık duyulmaya başlanan tofu, soya fasulyesinden yapılan, protein, kalsiyum değeri yüksek, B vitaminlerini içinde bolca barındıran ve yağ oranı neredeyse sıfır değerde olan bir besin maddesidir. Bu nedenle özellikle kolestrol sorunu olanlar tarafından son derece güvenilir bir şekilde tüketilebilir. Bitkisel bir içeriğe sahip olduğundan hep doyurucu hem de mideye zararsızdır.  

Tofu, ülkemizde yeni yaygınlaşan bir gıda olduğundan ismini yeni duymuş olabilirsiniz. Fakat, Çin ve Japonya'da tofu oldukça popüler bir yyecektir. Dünyanın, bitkisel protein açısından en zengin gıdası olarak bilinir. Hiç yağ içermemesi ve sıfıra yakın kalorisi ile basta ABD olmak üzere tüm dünya ülkelerinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Tofu ilk olarak Çin’de M.Ö. 200 civarında kullanılmaya başlanmıştır. Nasıl bulunduğu bilinmese de Çinliler arasında yaygın olan bir söylentiye göre tofu, bir kaza neticesinde bulunmuştur. Çinli bir aşçı pişirilmiş ve püre yapılmış soya fasülyesine tat vermesi için nagari eklemiş ve neticede bugün bildiğimiz tofuyu bulmuştur. Tofu nasıl tüketilebilir? Türkiye'de de artık rahatlıkla, farlı şekillerde bulunabilen tofu herkesin damak tadına göre farklı şekillerde tüketilebilir.  Silken diye de adlandırılan çeşidi, diğer çeşitlerine göre daha yumuşaktır. Tek başına ekmeğe sürülüp yenebileceği gibi içerisine kekik nane, kırmızı biber, çörek otu gibi isteğe başlı baharatlar eklenerek te tüketilebilir.   Yine silken tofu kullanılarak krepler, omletler ve menemen türü yiyecekler yapılabilir. Beyaz peynire çok benzeyen sert türleri ise kahvaltılarda peynir gibi tüketilebilir. Veya istenirse, zeytinyağı, tuz, limon ve kırmızı biber eklenerek, Ege Bölgesinde kahvaltılarda veya atıştırmalık olarak tüketilen çökeleke yakın bir lezzet elde edebilirsiniz. Özellikle yaz kahvaltılarında, içerisine domates, zeytin, biber ve salatalık ekleyebilir ve bu salatayı ekmeksiz tek başına tüketebilirsiniz.  Hem doyurucu hem de besleyici olacaktır. Peynir niyetine sigara böreği yapımında kullanabilirsiniz. Peynirli nasıl hazırlıyorsanız aynı şekilde tofu kullanabilirsiniz. Makarnalarda hazırladığınız makarna sosunun içerisine ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Veya sade olarak makarnayı tofu ve karabiberli tüketebilirsiniz. Sebze sotelerinizde küp küp doğradığınız tofuyu kullanabilirsiniz. Galeta ununa bulayıp kızartarak ta tüketebilirsiniz. Yeşil soğan dilimleyip üzerine soya sosu ekleyerek Japonların tercih ettiği şekilde de deneyebilirsiniz. Kimbilir belki damak tadınıza en yakın gelecek lezzet bu tarifte saklı olabilir. Bazı tatlılarda kullanabilirsiniz. Hatta, içeriğinde peynir barındıran tatlıları yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer vegan beslenen bir tanıdığınız varsa, Onu, hazırlayacağınız künefe, cheese cake, kadayıf gibi tatlılarla şaşırtabilirsiniz. Kaynak: nasilkolay.com