ORGANİK VE DOĞAL GÜBRE: FINDIK GÜBRESİ

EKİM 28   2016   Yazar Deniz YILDIRIM
Meyve artıkları, dökülen yapraklar derken organik gübre seçeneklerine bir yenisi daha eklendi. Yapılan araştırmalar fındık dış kabuklarının hayvan gübresi kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları fındık kabuklarının (zuruf) doğal koşullarında bekletildiğinde hayvan gübresi kadar etkili bir gübre olduğunun altını çiziyor. Yapılan araştırmalar zurufun ne derece etkili olduğunu kanıtlar nitelikte. Zurufla beslenmiş fındık ocağından alınan verim kimyasal gübre ile beslenmiş fındık ocağından alınan verimden daha yüksek olduğu ortaya konuluyor. Sadece fındıkta değil domates, mısır gibi ürünlerde kullanıldığında da etkisi farkediliyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Bender Özenç, fındık zurufunun kompostlandığında toprağı besleyen organik gübre özelliği taşıdığını söyledi.

Bölgede fındığın ayıklama makinesi olan patoza verildikten sonra geride kalan zurufunun atıldığını, çoğu zaman ahırlarda hayvan altlarında değerlendirildiğini ya da sobalarda yakacak olarak yakıldığını vurgulayan Prof. Dr. Özenç, bunun yerine doğal gübre olarak kullanılmasının toprak ve ürün verimi açısından daha olumlu olacağını belirtti.